GoodGame-Logotype-RGB

ПРОЕКТ: 12 ОТ ЛИЦАТА НА ГЕЙМИНГА

Nikobaby и СТОМАНЕН1 за пътя до професионалната Dota сцена

В това издание на „12 от лицата на гейминга“, свръхчовекът Георги Ненов показва своята супер сила и провежда един истински разговор с професионалните състезатели по електронни игри Николай „Nikobaby“ Николов и Николай „СТОМАНЕН1“ Калчев. В седмото видео от нашата поредица избрахме да ви покажем колко постоянство, усилия и труд стоят зад успеха на професионалните играчи и защо едва по-малко от 1% от тях успяват да се качат на голямата сцена:

Повече за тях:

През 2014 и 2015 г., Nikobaby и CTOMAHEH1 са част от отбора по DotA 2 –  Basically Unknown. Това е единственият отбор съставен само от Българи, който успява да се класира в първокласен международен турнир. Успехът на Basically Unknown e първата стъпка, която позволява на двамата да изградят име в международната DotA сцена и да започнат своята кариера.

Ние гледаме на света на професионалните esport състезатели през розовите очила, които ни слагат социалните мрежи и турнирите за милиони. Това, с което ги свързваме са възможността да играят любимата си игра без почивка, големите наградни фондове, които стигнаха до милиони, и пътуването до всяка точка на света. Реалността, обаче, не винаги е такава, разказва Nikobaby:

“Един голям проблем е, че няма резерви в DotА. Схемата, как да изглежда една професионална esport сцена, не е начертана правилно. Тя е направена за да се изкарват много големи пари. Трябва да се начертае правилен план ако искаме да издържи 5, 10, 15 години. И планът в момента не съществува. Идеите за краткосрочен успех водят до стрес и натиск от страна на спонсорите. Влизат свежи хора, изхабяват се, а после с тези хора какво става е вече отделен въпрос“.

СТОМАНЕН1 допълва, че в момента, в който е достигнал до върха е осъзнал нуждата от психолози, които да следят за психическото здраве на състезателите и да помагат на отбора да се справи с напрежението. И двамата се съгласяват, че DotА отборът не се състои от петима играчи, защото има шести много важен такъв – мениджърът, без когото не могат.

Пътят към професионалния esport ги научава на много неща:

  • За Nikobaby – той му е дал всичко, което иска – пътуване из цял свят, среща с различни националности, умението да губиш и това да се изправяш пред проблемите си и да ги решаваш сам.
  • За СТОМАНЕН1 – чуждите езици, умението за комуникация с хора, предприемачеството, чувството за принадлежност и отборен дух, умението да поемаш отговорност.

 

Сега те искат да предадат своите знания, като и двамата имат планове да създадат школи, в които да изграждат следващите професионални esport състезатели, но по един по-различен начин – с повече мисъл.

Големият урок, който двамата състезатели научават от DotА е, че:
НИЕ СМЕ ОТГОВОРНИ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА С НАС“.

TDB-Triangle

Проект на...

Ако геймингът и знанието са близки до сърцето ти, запиши се за нашия нюзлетър, за да бъдеш информиран за бъдещи проекти и кампании в подкрепа на смислени каузи!