GoodGame-Logotype-RGB

ПРОЕКТ: 12 ОТ ЛИЦАТА НА ГЕЙМИНГА

Какво е да си дизайнер на видео игри с Мая Георгиева

Драго Симеонов провежда разговор с творческия директор на студиото Creative Assembly Sofia - Мая Георгиева. Мая говори за професионалния си опит като гейм дизайнер и уникалната й гледна точка към игрите като създател на такива.
Play Video
Magnifying Glass

Повече за Мая Георгиева

„Ролята на гейм директора е най-лесно сравнима с филмовия режисьор. Тя е логическо продължение на ролята на гейм дизайнера, но на ниво, което обхваща цялата игра. В нашата структура гейм директорът следи за качеството на играта, отговаря за първоначалния замисъл, и дава насоки на конкретните изпълнители във всеки един отдел“, разказва Мая.

В ЛИЧЕН ПЛАН:

  • Сблъсква се за първи път с видео игрите със заглавието „Каратека“ на Правец 8 в работата на баща ѝ. Следват 8 битови игри на (най-вероятно) китайско копие на конзола Атари, където играе заедно с брат си още преди училищна възраст. След това аркадни игри, започват посещенията на компютърни клубове, минава през книги-игри, онлайн игри и така до днес.

  • Любим жанр видео игри: исторически стратегии (Total War), MMO (масови мултиплейър онлайн игри), RPG (ролеви игри) и екшън-приключенски игри с „отворен свят“ – Horizon, The Witcher, The Last of Us, God of War etc.

 

„Напоследък нямам филтър за конкретни жанрове – мога да се забавлявам с всякакъв вид игри, от шарени котета с прежди на мобилния телефон до Souls серията, която напоследък ми стана много любима“, споделя Мая;

 

  • Игри, които са оставили отпечатък: Heroes 3, Soul Reaver, Diablo,  Quake 2, Guild Wars, World of Warcraft, Age of Conan, Guild Wars 2, League of Legends, Total War Rome, Total War Medieval 2, TW Shogun 2;

  • Винаги е мечтала да работи нещо, свързано с игри и затова завършва програмиране в Софийския университет: „Влязох с надеждата някой ден да стана програмист на компютърна графика, което не се случи“, разказва тя;

  • Като жена в гейм индустрията, не е срещала особени трудности или по-различно отношение от страна на колегите си, но споделя, че голяма част от дамите в индустрията са извървели много труден път по време на изграждането на своите кариери.

В ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЛАН:

Мая е част от Creative Assembly от създаването на студиото в София. Тя отговаря за цялостната визия и геймплей на проектите, реализирани от студиото. С повече от 10 години професионален опит в разработването на игри и запален почитател на поредицата Total War, тя ръководи и координира разработването на няколко DLC-та за ROME II, сред които Empire Divided, Desert Kingdoms и Rise of the Republic. 

Тя е гейм директор на A Total War Saga: TROY, първото самостоятелно заглавие на Creative Assembly Sofia, което регистрира рекордните повече от 7.5 милиона сваляния в рамките на първите 24 часа след пускането му на пазара. 

Към момента е Творчески Директор на софийското студио, където осигурява насоки за проектирането и разработката на всички текущи проекти.

Но преди това:

  • 2004 г. след завършването на висшето си образования започва работа в Innovative Solutions Bulgaria – щвейцарско-българска фирма в областта на нанотехнологиите;

  • 2009 г. започва работа като гейм дизайнер към немския разработчик на видео игри със седалище в София – Crytek Black Sea. По късно се включва в разработването на MOBA (Multiplayer online battle arena) играта – Arena of Faith, която така и не е пусната в продажба, но дебютира на едно от големите гейм дев събития през 2014 г. – Gamescom;

  • От 2011 г. заема ролята на старши дизайнер и започва да координира и управлява екипа;

  • През декември 2016 г. Crytek обявява, че ще затвори пет от международните си студия поради финансови проблеми. Екипът на Arena of Faith обаче, привлича вниманието на световния разработчик на видео игри Creative Assembly, които окончателно купуват Crytek през 2017 г.;

  • Тогава Мая се озовава в ролята на Game Director: „От една страна това беше продължение на предишната ми роля – мениджър на дизайнерите в студиото, но все пак на ново, по-голямо ниво. Имаме вече доста издадени заглавия. В началото направихме за загрявка три DLC-та за Total War: Rome II, плюс една камара сериозни ъпдейти, който поправят и надграждат основната игра“, разказва тя.
TDB-Triangle

Проект на...

Ако геймингът и знанието са близки до сърцето ти, запиши се за нашия нюзлетър, за да бъдеш информиран за бъдещи проекти и кампании в подкрепа на смислени каузи!